Arménie - horská turistika ve stínu Araratu

Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Arménie
Typ ubytování Hotel chata nebo ubytovna
Druh zájezdu Aktivní, na hory - turistika
Cena za osobu celkem za 42 500 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Rozkvetlé horské louky, malebné kláštery a nejvyšší vrcholy Arménie

Program zájezdu

1. den

Odpolední odlet z Prahy.

2. den

Brzy ráno přílet do Jerevanu. Prohlídka města a jeho nejvýznamnějších památek v čele s Modrou mešitou, velkolepou Kaskádou, ústředním náměstím Republiky, muzeem arménského písemnictví a turistickou tržnicí Vernisáž.

3. den

Návštěva skalního monastýru Geghartd a jediného zachovalého římského templu na Kavkaze v Garni zapsaných na seznam UNESCO. Túra ve stínu monumentálních čedičových varhan v Khosrovské rezervaci (4-5 hod, ↑600 m, ↓600 m). Při túře možnost osvěžení v řece.

4. den

Cestou po Hedvábné stezce zastávka v legendami opředeném klášteře Khor Virap stojícím na skalisku nad údolím řeky Aras u tureckých hranic, první úchvatné pohledy na biblický Ararat. Túra vápencovými skalami v okolí kláštera Noravank ze 13. století. Cestou fantastické výhledy na klášter, okolní kopce a údolí (5-6 hod, ↑550 m, ↓850 m). Nocleh v tradiční vinařské vesnici s ochutnávkou arménských vín.

5. den

Po Hedvábné stezce přes průsmyk Selim (2410 m) ke karavanseráji z roku 1332. Výstup na ukázkový sopečný kužel Armaghan (2829 m) s kráterovým jezírkem přímo na vrcholu s parádním kruhovým rozhledem (4-5 hod, ↑650 m, ↓650 m). Návštěva Noratusu, jednoho z největších náhrobkových polí v Arménii.

6. den

Túra po Pambackém hřebeni s výstupem na vrchol Yeghnasar (2599 m) s dechberoucími výhledy na jezero Sevan (arménské moře), největší jezero na Kavkaze. Túru zakončíme koupáním v chladných vodách Sevanu. Návštěva starobylého monastýru Sevanavank. (6-7 hod, ↑700 m, ↓700 m)

7. den

Túra Diližanskou rezervací, nazývanou také arménským Švýcarskem, přes vyhlídkový vrchol Dimats (2378 m) od citlivě zrekonstruovaného lesního kláštera Hagartzin s impozantním refektářem (8-9 hod, ↑1300 m, ↓1500 m). Později odpoledne přejezd ke klášteru Gošavank z 12. století.

8.den

Zahájení dvoudenního přechodu nalehko: od jezera Goš schovaného v tichých a hlubokých lesích přes zapadlé vesničky Khachardzan a Antaramej do vesnice Kalavan, která se proslavila produkcí medu (7-8 hod, ↑1300 m, ↓1000 m). Nocleh v soukromí.

9. den

Z vesnice Kalavan, po panoramatické cestě s fantastickými výhledy na horské louky plné orchidejí a hořců, okolní horské hřebeny a na jezero Sevan, do vesnice Dhaktik. (6-7 hod, ↑900 m, ↓500 m)

10. den

Dopoledne přejezd Debetským kaňonem do města Alaverdi. Z kláštera Hagpat (UNESCO) z 10. - 13. století harmonicky včleněného do krajiny pěšky poutní cestou přes vesnici Akner do kláštera Sanahin (UNESCO). Ve vesnici je také muzeum konstruktérů slavné ruské stíhačky MIGu, bratrů Mykojanových. (4 hod, ↑500 m, ↓500 m)

11.den

Dopolední přejezd rozlehlou stepí, přes městečko Spitok s Čechy vybudovanou nemocnicí, k ikonickému monastýru Saghmosavank, který stojí přímo na hraně hlubokého čedičového kaňonu. Návštěva pevnosti Ambered a dále po svazích stratovulkánu Aragatz až k jezeru Kari ve výšce 3200 m a k horské chatě. Krátká aklimatizační vycházka.

12. den

Brzy ráno výstup po dlouhých a ukloněných svazích na jižní vrchol hory Aragatz (3 879m) (5-6 hod, ↑700 m, ↓700 m). Při dostatku času a sil možné pokračovat na západní vrchol Aragatzu (4001 m) (+2 hod, ↑+300 m, ↓+300 m). Návrat do Jerevanu. Nákup suvenýrů v tržnici Vernisáž a poslední fotky centra města.

13. den

Přesun na letiště a odlet do Prahy.



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.