Jordánsko a Saúdská Arábie + Perly Nabatejců + Koupání v Mrtvém a Rudém Moři (le

***
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Jordánsko, Saúdská Arábie
Ubytování 3* hotel
Druh zájezdu Poznávací
Cena za osobu celkem za 58 990 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Dechberoucí orientální zážitky… Pouštní království i arabský svět v jednom. Vyzkoušíte koupel i léčivé bahno Mrtvého moře. Objevíte nabatejské skvosty Petru a Hegru, tajemné hrobky i mozaikovou mapu z Madaby. Projdete se palmovou oázou v údolí Al-Dísa, ponoříte se do hlubin Rudého moře a ochutnáte typické pokrmy. Poznávejte Jordánsko a Saúdskou Arábii – na vlastní kůži!
 

Popis stravování

snídaně a večeře v hotelu jsou podávány formou bufetu během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení

Popis ubytování

ubytování v hotelích v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování dle trasy: 1x Ammán, 3x Akaba, 2x Tabuk, 1x Al Ula

Program zájezdu

1. den

Po příletu do Jordánska navštívíme kouzelnou Madabu, město s bohatou historií a ohromujícími archeologickými poklady, k nimž patří i jedinečná mozaiková mapa v kostele sv. Jiří. Odlet z Prahy do hlavního města Jordánska Ammánu. Po příletu zamíříme do nedalekého křesťanského městečka Madaba, kde se v kostele sv. Jiří skrývá unikátní mozaiková mapa Svaté země z 5. století. Prostřednictvím tohoto úchvatného artefaktu nahlédneme do historické geografie Jeruzaléma a jeho okolí. Poté pojedeme do údolí k Mrtvému moři, kde se po příjezdu ubytujeme.

2. den

Čeká nás blahodárná koupel v Mrtvém moři. Vyzkoušíme účinky léčivého bahna a dopřejeme si i terapii na minerály nasyceném vzduchu. Po skvělém odpočinku přejedeme do Akaby. Dopoledne budeme věnovat odpočinku a koupání v Mrtvém moři. Voda v Mrtvém moři je nejslanější na světě a blahodárně působí nejen na lidskou pokožku. Kromě koupání budeme mít možnost vyzkoušet léčivé bahno nebo oddychovat na březích a dopřát si slunečnou terapii na čerstvém vzduchu nasyceném minerály. I krátký pobyt u Mrtvého moře je pro tělo a mysl přínosný. Podél Mrtvého moře budeme pokračovat na jih údolím Arava až do rudomořského střediska – Akaby, kde se ubytujeme.

3. den

Připravte se na krásy tajemné Saúdské Arábie… Pronikneme do její modernější historie, období osmanské nadvlády. Navštívíme město Tabuk a den zakončíme ochutnávkou saúdské kuchyně. Po snídani zamíříme na jordánsko–saúdský hraniční přechod a po vyřízení všech formalit vyrazíme na cestu do saúdského vnitrozemí. Naším dnešním cílem je město Tabuk. Jeho první podoba vznikla již ve 4. století našeho letopočtu. Osmané ho využívali jako poutnickou zastávku na cestě do Mekky a je zmíněn i v koránu.  Nejprve se podíváme do Tabukského hradu, který je součástí té nejstarší historie města. Jeho aktuální podoba však odráží především období osmanské nadvlády, kdy sloužil jako vojenská pevnost. Navštívíme i budovu někdejšího železničního nádraží tzv. Hidžázské železnice vedoucí z Damašku do Medíny. Železnice měla v tehdejší Osmanské říši velký strategický a náboženský význam a výrazně zkracovala dobu, kterou trávili poutníci cestou do Medíny. Den zakončíme saúdskou večeří. Budeme moci ochutnat tradiční kabsu – rýžový pokrm s různými druhy masa, či jareesh, typický pokrm z rozemletých pšeničných krup vařených s masem a zeleninou, ochucené různým kořením. Chybět nebude ani sladká tečka v podobě baklavy nebo datlí. 

4. den

Dnešek věnujeme perlám starověku. Poznáme pouštní město v oáze Al Ula a vyrazíme po stopách Nabatejců do Hegry, kde si prohlédneme unikátní hrobky a skalní nápisy. Z Tabuku budeme pokračovat hlouběji do oblasti tzv. Hidžázu – pohoří, jež lemuje pobřeží Rudého moře a kdysi bylo politickým a administrativním centrem celého Arabského poloostrova. Podíváme se do oázy Al Ula, kde z vyhlídky uvidíme stejnojmenné pouštní město postavené z vepřovic. Tato vyhlídka nás přenese do období starověku, kdy byla oáza centrem arabského království Lihján a město bylo známé pod názvem Dadan. Na úpatí stejnojmenné hory zhlédneme starobylé Lví hrobky, jejichž vznik se datuje do 5. století před n. l. Budeme pokračovat do starověké Hegry, města, jež bylo Nabatejci vytesáno do skály podobně jako jordánská Petra a právem patří k pokladům UNESCO. Zastavíme se u největší hrobky Lihjána, tzv. Opuštěného hradu, uvidíme vzácné nabatejské skalní nápisy, do skály vytesané hrobky i místnost určenou k ceremoniálním účelům. V celé oblasti se nachází spousty zajímavých pískovcových útvarů. My si prohlédneme ten nejvýznamnější, jenž dostal podle svého tvaru název Sloní skála. Ubytování v hotelu v Al Ule.

5. den

Milovníci přírody si dnes přijdou na své. Prozkoumáme jeden ze saúdských přírodních divů, údolí Al-Dísa se skalními útvary. Projdeme se oázami a užijeme si výhledy na unikátní jezero Al-Rays. Zaměříme se na přírodní krásy Saúdské Arábie. Z Al Uly pojedeme na sever do jednoho ze saúdských přírodních divů – údolí Al-Dísa. Jde o unikátní přírodní oblast se skalními převisy, pískovcovými útvary připomínajícími sloupy a vnitřní palmovou oázou. Po průzkumu nejzajímavější části tohoto překrásného údolí si odpočineme a občerstvíme se na pikniku. Odpoledne nás čeká příjemná procházka kolem jezera Al-Rays obklopeného palmovým hájem. Návrat na ubytování do Tabuku.

6. den

Dnes přejedeme zpět do Jordánska a navštívíme přímořské městečko Akaba. Můžeme nakupovat, toulat se v jeho uličkách nebo se vykoupat a šnorchlovat v Rudém moři. Po snídani se vydáme na cestu zpět do Jordánska. Odpoledne bude v Akabě možnost nákupů a poznávaní centra tohoto oblíbeného jordánského letoviska. Bude čas i na koupání v Rudém moři na jedné z akabských pláží. Rudé moře je bohaté na podmořský život, proto je v Akabě možné mimo jiné i šnorchlování kolem korálových útesů a pozorování barevných rybiček. 

7. den

Na závěr se opět vydáme za skvosty Nabatejců. Budeme obdivovat jeden ze sedmi divů světa – skalní město Petra. Kromě slavné Pokladnice zhlédneme i chrám boha Dušáry a královské hrobky. V brzkých ranních hodinách se vydáme do nejvýznamnějšího nabatejského centra – Petry. Skalní město, které se pyšní oceněním památky UNESCO vám vezme dech. Projdeme tady nejprve kolem prastarých, do skal vytesaných hrobek, abychom se dostali k pitoreskní soutěsce, která nás dovede až ke slavné ikoně Petry – Pokladnici. Po krátkém oddychu budeme pokračovat k římskému divadlu a na hlavní římskou ulici – tzv. Cardo. Zhlédneme také chrám boha Dušáry a kolem královských hrobek s neopakovatelnými výhledy na celou Petru se vrátíme zpátky. Po ukončení prohlídky se odpoledne přesuneme do Ammánu.

8. den

Rozloučíme se s pouštními královstvími a z ammánského letiště královny Alie odletíme zpět do Prahy.  

Informace

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel

Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 40 x 20 x 25 cm a max. hmotnosti 10 kg patří na palubu letadla Zavazadlo v ceně zájezdu: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg a rozměrech 158 cm, tj. součtu jeho délky, šířky a hloubky, bude odbaveno do podpalubí Rozměry jsou uváděny včetně držadla, postranní kapsy a koleček. Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak. Hmotnosti zavazadel nelze sčítat. Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění

Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)Slavia E - Travel Overseas + STORNO (250 Kč / den / osoba)Slavia F - Travel Affluence + STORNO (330 Kč / den / osoba)Srovnání pojištění



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.