Mongolsko - zemí kočovníků, jurt a koní

Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Mongolsko
Typ ubytování Hotel chata nebo ubytovna
Druh zájezdu Aktivní, na hory - turistika
Cena za osobu celkem za 79 500 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Velká cesta pouští, stepí a tajgou

Program zájezdu

1. den

Odlet z Prahy.

2. den

Přílet do Ulánbátaru - hlavního a jediného skutečného mongolského města. Ubytování se v hostelu a nákup zásob. Odpolední prohlídka města - zajímavé náměstí Süchbatar s parlamentem a sochou Čingischána. Fakultativně večerní představení tradičních hrdelních zpěvů a mongolských maskových tanců.

3. den

Start velké mongolské cesty – výjezd ruskou dodávkou Furgon z Ulánbátaru zelenou stepí - první koně, ovce a jurty. Výšlapy mezi bizarními skálami Baga Gazryn Chuluu (2 hod, ↑100-250 m, ↓100-250 m), první nocleh v jurtě.

4. den

Tranzit polopouští s prvními velbloudy, přes první gobijské osady. Túra atraktivní soutěskou Jolyn Am s kozorožci a posvátnými mongolský památník - posvátné hromady kamenů s modlitebními vlajkami. Na dně soutěsky až do léta zůstává led (2 hod, ↑100 m, ↓100 m). Fakultativně muzeum s dinosauřími vejci. Nocleh v jurtovém kempu pod horami.

5. den

Přejezd hor Gobijského Altaje. Procházka k soutěsce Dugany Am (1 hod, ↓50 m). Jízda podél dlouhého pásu písečných dun pouště Gobi k jurtám s velbloudy, možnost projížďky na velbloudech. Výstup na 250 m vysoké duny Chongoryn Els, nejvyšší a nejkrásnější v Mongolsku. Životní výhledy na pole přesypů a duny. Možný západ slunce na „zpívajících píscích“ (3 hod, ↑250 m, ↓250 m). Jurtový kemp u dun.

6. den

Přejezd od dun. Bajanzag – túra s výhledy na erozní barevné svahy a útvary, červené skalní hřiby, erozní kaňony - americký „Bryce Canyon“ v malém. Přes pláň s nálezy zkamenělin k malému mongolskému „Monument Valley“ - barevným bizarním skalním útvarům, lze zůstat na západ slunce (3 hod, ↑50 m, ↓200 m). Nocleh v jurtovém kempu na pláních.

7. den

Tranzit polopouštěmi ke klášteru Ongiin Chiid. Výlety poutavou krajinou kolem kláštera a řeky - výhledy z vrcholků, ruiny starého kláštera, malý funkční buddhistický chrám a stúpa (3 hod, ↑250 m, ↓250 m). Noc v jurtovém kempu u řeky.

8. den

Z polopouští do zeleného hornatého centrálního Mongolska. Oběd v jurtě. Přes Chužir do Orchonu. Skvělý výhled na barevné stěny nad záhybem řeky, vzhůru travnatým pasteveckým údolím Orchon se spoustou jurt, stády jaků, koní, ovcí a koz. Jurtový kemp v údolí Orchon.

9. den

Výlet v úchvatné oblasti okolo periodického vodopádu Orchon – říční kaňon, jezírko pod vodopádem, pastevecké scenérie (3 hod, ↑50 m, ↓50 m). Přejezd do Charchorinu s nejslavnějším mongolským klášterem Erdene Zuu – vyhlídky na klášter a na dřevěné ploty a domky současného Charchorinu. Malý fotogenický buddhistický chrám. Nocleh v jurtovém kempu poblíž hlavního kláštera.

10. den

Prohlídka nejslavnějšího mongolského kláštera Erdene Zuu – bělostná stúpová zeď ve stepi, buddhistické chrámy, fakultativně zajímavé interiéry, toulky po klášteře. Přejezd do fantastického údolí Cencher. Jurtový kemp s termálními bazénky u horkých pramenů. Túra pasteveckým údolím, krajinou pastvin, lesů a kopců, obklopeni jurtovým životem, stády koz a ovcí, jaky a koňmi. (3 hod, ↑200-300 m, ↓200-300 m)

11. den

Tržiště a zajímavé klášterní muzeum mongolských tradic v Cecerlegu, městě se zajímavou polohou pod skalami. Výhled od kláštera Galdan Zuu. Skalní blok ve stepi Taichar Chuluu. Výhled do kaňonu řeky Chuluut. První pohledy na jezero Terchijn Tsagaan Nuur (Bílé jezero) (2050 m), které je však fantasticky modré. Výšlap na vyhlídku a procházky kolem jezera po krásném poloostrově se skálou a písečnou kosou, možné koupání (2 hod, ↑150 m, ↓150 m). Jurty u jezera, 2 noci po sobě.

12. den

Lehká jízda na koních či případně pěšky podél jezera Terchijn Tsagaan Nuur, přes černá lávová pole pod vulkán. Pěšky krátký výstup na hranu kráteru Chorgo (2200 m) a dále výstup na protější hřeben s barevnými loukami za nádhernými výhledy na kráter (na koních 1,5 hod, ↑100 m, ↓50 m, pěšky 5 hod, ↑600 m, ↓600 m). Podvečerní přejezd podél jezera a přes hory do zapadlé dřevěné osady Žargaland, po cestě zastávka v malebném pastevním údolí s buddhistickým chrámkem. Jurtový kemp s termálními prameny.

13. den

Náročnější přejezd - divoká jízda přes hory a stepní údolí do prašného městečka Mörön - nocleh v hostelové jurtě.

14. den

Magické jelení kameny Uušigin Uver – pohřební stély z doby bronzové. Chatgal na okraji jezera Hovsgol (1645 m), výhled na jezero s neuvěřitelným odstínem modři z kopce nad osadou (1 hod, ↑100 m, ↓100 m). Dojezd k průzračnému jezeru, výlety po pobřeží a úžasném poloostrově se štěrkovými plážemi, okolní modřínová tajga (2 hod). Spaní v jurtovém kempu 2 noci po sobě.

15. den

Túra do hor Horidol Saridag nad jezerem Hovsgol v masívu hory Ikh Uul (2961 m). Výstup na Bílé skály (2350 m) s fantastickým výhledem na jezero (4 hod, ↑300 m, ↓300 m). Alternativně pro zájemce středně náročná jízda na mongolských koních s místním koňákem okolo jezera Hovgol a do hor za výhledy. (4-5 hod)

16. den

Brzký ranní přejezd do Mörönu a letecky do Ulánbátaru. Nákupy suvenýrů, volno.

17. den

Ulánbátar: Ranní puja mnichů v buddhistickém komplexu Gandan, chrámy, stúpy, obří socha Buddhy, posvátné mongolský památník - posvátné hromady kamenů s modlitebními vlajkami. Dokončení prohlídky města. Odlet z Ulánbátaru.

18. den

Ranní přílet do Prahy.



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.